BENVOLGUDA CIUTADANA I CIUTADÀ EUROPEU ,
Volem convidar-te a participar en les properes eleccions al Parlament Europeu que se celebraran el 25 de maig de 2014.
I volem convidar-te a que votin Verd.
Aquest any se celebra el centenari de l'inici de la Primera Guerra Mundial, també fa 57 anys del Tractat de Roma que va marcar la fundació del que avui és la Unió Europea . La unificació europea ha alliberat el continent de segles d'antagonisme i de guerra . Ha inspirat l'eliminació de les dictadures i règims autoritaris . Ha permès la reconstrucció econòmica dels seus països membres en un esperit de justícia social , i ens està fent pioners de la sostenibilitat ambiental . Cada ampliació ha enriquit les nostres cultures, ens ha permetre reconèixe’ns entre europeus, fent-nos sentir part 'un mateix desafiant projecte. No hi ha dubte que la construcció de la Unió Europea ha estat un èxit històric.
EUROPA ÉS ARA EN UNA CRUÏLLA
Els Verds creiem que Europa és la nostra llar comuna i el nostre futur . No obstant això, aquest futur està en perill.
Si hem de preservar i millorar els èxits de la UE, ara és el moment d’una substancial reorientació política i d’una renovació democràtica de la Unió Europea . Per protegir el nostre futur comú volem canviar Europa enfortint-la. És per això que estem a favor d'una major solidaritat, més sostenibilitat i més justícia. Si donem espai al populisme, el nacionalisme o el xovinisme econòmic, llavors cap regió , cap país , cap part d'Europa seguirà sent o es convertirà en pròspera pel seu compte. En un món globalitzat , és només actuant junts que tindrem una oportunitat per assumir els enormes reptes socials, ambientals, econòmics i de seguretat que tenim per davant. Necessitem una cooperació econòmica justa que respecti les nostres responsabilitats ecològiques. Necessitem més solidaritat dins i entre els nostres pobles. Necessitem una democràcia forta. Hem de viure els nostres valors, defensant els nostres drets i les nostres llibertats tant a nivell nacional com internacional.
LA CRISI CREA ANSIETAT I IRA - VOLEM SER LA VEU DE L’ ESPERANÇA I CONSTRUIR SEGURETAT
la desregulació neoliberal ha creat mercats financers exclusivament impulsats per la cobdícia i el curterminisme, donant lloc a la crisi financera mundial que avui estem vivint. La crisi ha amenaçat o destruït molts èxits socials, democràtics i econòmics i, com a conseqüència s’està posant en dubte el mateix concepte de la Unió Europea amenaçat per un creixent sentiment de frustració, por, i fins i tot ira. La medicina de l'austeritat que ha estat prescrita als països en crisi des de fa anys ha incrementat la divisió social i la injustícia, ha posar en perill el benestar de bona part de la nostra ciutadania, ha minar la capacitat de les nostres societats per prosperar, i de manera crucial, ha afeblit la democràcia. Avui, el 25% de la ciutadania europea està en risc de pobresa o exclusió social; hi ha 27 milions de persones desocupades, incloent gairebé un de cada cinc joves europeus!. Els més vulnerables estan pagant el preu més alt per la crisi . No és d'estranyar que aquesta injustícia agiti la por i la ira al nostre continent. Si bé compartim aquesta ira , volem convertir-la en esperança.
El nostre model econòmic no és sostenible. La crisi mediambiental persisteix. La reiterada incapacitat per arribar a un acord global en les conferències sobre el clima demostra com de lluny estem d'evitar un canvi climàtic catastròfic. La visió a curt termini i els estrets interessos de grups de pressió segueixen prevalent.
Europa és essencial per a la construcció de la societat més sostenible, democràtica i igualitària que estem demanant.
Penseu en això : la contenció de les forces dels mercats financers i de les corporacions globals, la lluita eficaç contra el frau i l'evasió fiscal , la transformació del subministrament energètic europeu per combatre un canvi climàtic fora de control... Tots aquests són exemples de mesures urgents que van més enllà de les capacitats de fins i tot el més gran dels nostres Estats membres. Necessitem cooperació dins de la UE per fer front amb eficàcia a aquestes qüestions.
La transformació que defensem ha d'anar de la mà amb una refundació democràtica. Volem una Unió Europea pionera en una democràcia més directa i participativa. Institucions de govern com la Comissió Europea i el Banc Central han de retre comptes dels seus actes. La UE ha de ser una democràcia efectiva de diversos nivells, que respecti la subsidiarietat i que faci de la seva diversitat un dels seus millors actius.
LA TEVA VEU COMPTA – LLUITEM PER UNA ALTERNATIVA EUROPEA
Volem que ens acompanyis en la lluita per una transformació econòmica, política i social amb l’objectiu de construir un futur pròsper sobre la base d'un desenvolupament sostenible i un renaixement verd de la nostra indústria.
Amb polítiques coherents i sostingudes es poden generar noves inversions i crear molts llocs de treball verds, feina decent, i salaris justos, respectant els drets dels i les treballadores, més mobilitat econòmica, més desenvolupament regional i millors oportunitats per a les petites i mitjanes empreses.
Insistim en una política energètica europea capaç de mitigar el canvi climàtic : Sí a les energies renovables i l'eficiència energètica, sí a l'eliminació gradual de l'energia nuclear i el carbó i no al fracking. Tot això és part del nostre Nou Pacte Verd – Green New Deal.
Els Verds som lleial defensor de la responsabilitat ambiental. Ajuda'ns a lluitar contra tots aquells que volen bloquejar el progrés. Exigim polítiques agrícoles més sostenibles i hem jugat un paper important en la reforma de la política pesquera de la UE.
Estem a favor d'una major transparència i responsabilitat corporativa. Hem promogut també els drets de la ciutadania i dels i les consumidores. Protegir el medi ambient suposa també responsabilitat social. Si el destruïm, destruirem la base de la nostra economia i el nostre benestar.
Els Verds es mobilitzen sota la bandera de la justícia social i contra l'exclusió social, a favor de la sostenibilitat i contra l'austeritat. Volem viure les nostres vides com a persones per a qui la seguretat i les oportunitats no són només contes d'abans. En aquest moment, sens dubte, Europa ha de canviar de direcció! Volem lluitar contra la desocupació juvenil, contra la manca d'habitatge , la pobresa i la desesperança. Allà on els Estats membres rebutgen manera individual o deixem d'oferir una resposta, unides i units, com a ciutadania europea podem avançar. Construim l'Europa social!.
Creiem que l'emancipació i les llibertats individuals estan seriosament amenaçades. L’espionatge massiu organitzat per alguns estats, per i entre privats a internet, o la violació dels Drets Humans d’algunes minories com els immigrants , la comunitat LGBT+ o els gitanos. No hem de tolerar cap tipus de discriminació, ni per cap motiu, sigui el gènere, la raça, el color de la pell, els orígens ètnics o socials, les característiques genètiques, la llengua, la religió o les conviccions –ja siguin polítiques o de qualsevol tipus-, la pertinença a una minoria nacional, per patrimoni, per naixement, diversitat funcional, per edat, orientació sexual, identitat de gènere o qualsevol altre pretext. La igualtat de gènere és un principi fonamental de la Unió Europea. Tot i això, hi ha una enorme escletxa entre el reconeixement d'un dret, la seva garantia jurídica i la seva implementació efectiva. Els Verds recolzen un enfocament dual per a la promoció de la igualtat de gènere i l'empoderament de les dones: Transversalització de les polítiques de gènere i objectius clars i vinculants per tal d'aconseguir la igualtat de gènere en tots els nivells.
Necessitem una carta de drets digitals que garanteixi, també a l’era digital, les llibertats que ja hem conquerit. Hem de tombar el perillós Acord Comercial Anti – Falsificació ( ACTA ) que amenaça les nostres llibertats. Defensem el dret a l'aigua contra la pressió per la seva privatització . Aquestes són lluites pels valors fonamentals d'Europa.
Els Verds volem revitalitzar la democràcia europea que ha debilitat el poder dels grups de pressió quan defensen els seus propis interessos, i la curtesa de mires del governs nacionals; pel poder donat als tecnòcrates sense control democràtic , i per populistes que juguen a alimentar la culpa dels altres. El Parlament Europeu ha d’enfortir-se i de controlar les polítiques de l’anomenada troika, la Comissió Europea, el Fons Monetari Internacional ( FMI ) i el Banc Central Europeu. S’ha d’escoltar la ciutadania i aquesta ha de tenir un paper més actiu a través de la democràcia directa. La UE ha d'actuar allà on calgui amb una única veu sense allunyar per això la presa de decisions de la ciutadania. Això suposa rebutjar la pressió excessiva dels lobbies. També volem més democràcia de gènere : més dones a les institucions europees i als consells d'administració d'empreses de la UE.
No hem de tenir por a compartir la nostra sobirania, ja que és l'única forma de mantenir-la. Passa el mateix amb el cas de la unió bancària, , l'impost a les transaccions financeres o la lluita per la justícia fiscal i contra l'evasió fiscal i els paradisos fiscals. La UE ha de seguir una política de bon veïnatge a les nostres fronteres i més enllà. Això inclou mantenir oberta la porta de l'ampliació. Volem promoure la justícia global, el comerç just, la protecció dels drets humans, la prevenció de conflictes per mitjans civils i les solucions multilaterals als conflictes. Europa ha de ser una llar per als refugiats, no una «Fortalesa» . Una Europa amb responsabilitat global beneficia el món i a tots nosaltres.
TU ESCULLS
Com la veu escollida directament per la ciutadania europea, el Parlament Europeu és el legislador conjunt amb els governs nacionals. Qui legisla sobre temes que afecten la nostra vida quotidiana, des de la seguretat laboral a la innovació, des de la protecció dels consumidors a la política mediambiental, des de la seguretat alimentària o la protecció dels animals a la privacitat de dades, o l'equitat de gènere . Molts projectes locals i regionals pel desenvolupament sostenible i la inclusió social estan finançats per fons europeus. Els Verds marquem la diferència en el Parlament Europeu.
Volem continuar amb més força. Per tot això necessitem el teu suport , el teu vot.
Canvia Europa, vota verd!
EUROPA NECESSITA UN PACTE DE GOVERN VERD – NEW GREEN DEAL
En l’actual crisi, la Unió Europea no ha estat a l’alçada de les seves promeses per molts dels seus ciutadans. I no ha tingut una resposta unificada sobre com millorar. Per això els Verds proposem una nova estratègia.
Wij Europeanen moeten onze sterke punten verenigen, dat is wat soevereiniteit betekent, om onze eigen toekomst vorm te kunnen geven. In plaats van de sociaal dove en ecologische blinde bezuinigingen, stellen wij drie samenhangende wegen naar duurzaamheid voor: het bestrijden van werkloosheid, armoede en alle vormen van sociaal onrecht; de transformatie van onze economieën met innovatie en ecologisch efficiënte oplossingen om klimaatverandering en ecologische degradatie mee aan te pakken; en het opnieuw reguleren van de financiële branche zodat deze de echte economie gaat dienen. We noemen dit een Europese Green New Deal.
Els Europeus hem d’unir les nostres forces (per què això és el que vol dir “sobirania”) per a construir el nostre futur. En lloc d’una austeritat cega davant del medi ambient i sorda als problemes socials, proposem tres vies coherents cap a la sostenibilitat: la lluita contra l’atur, la pobresa i tota forma d’injustícia social; la transformació de les nostres economies, amb innovació i mesures eco-eficients per enfrontar-nos al canvi climàtic i a la degradació ambiental i la re-regulació dels serveis financers per assegurar que estiguin al servei de l’economia real. D’això en diem un Pacte de Govern Verd-New Green Deal.
SOLIDARITAT, SOLIDESA I SOSTENIBILITAT
No volem que la Unió Europea i els seus Estats membres s’arrepengin en nivells de deute exagerats, que carreguen sobre els ciutadans i sobre les futures generacions. Això inclou reduir el deute financer (públic o privat) a nivells sostenibles i assegurar que serveixi per a finançar inversions que creïn valor. En alguns casos, caldran reestructuracions del deute públic i privat. De la mateixa manera, hem d’afrontar el deute social: reduir l’atur, la pobresa i les desigualtats, millorar la sanitat i l’educació. Això requereix grans esforços d’inversió. I en últim terme, exigeix fer front al deute ambiental: enfrontar-se al canvi climàtic, a l’esgotament dels recursos limitats i a l’erosió de la biodiversitat. Necessitem un paisatge viu, amb una agricultura sostenible i zones rurals dinàmiques en termes econòmics i socials, així com reserves pesqueres abundants, per donar vida a les zones costaneres.
Si esdevenim els capdavanters mundials en inventar i posar en marxa solucions que facin possible que tothom visqui bé a la vegada que respectem els límits del nostre planeta, trobarem la clau d’una nova dinàmica econòmica cap a l’ocupació i la prosperitat. Rebutgem el denominat “pacte de competitivitat”, que vol dir retallades salarials, reducció de les polítiques de benestar i privatització dels bens públics. La sostenibilitat fiscal ha d’anar de la mà d’una sostenibilitat social i ambiental igualment forta; i unes espatlles fortes poden portar més pes. L’austeritat, tal com s’ha imposat en la recent crisi econòmica, ens porta en direcció contrària.
POSAR ELS FONAMENTS D’UNA EUROPA SOCIAL
Europa s’ha de construir sobre una base de justícia social, però, per un nombre creixent de persones, la realitat és la duresa social. Els Verds Europeus creiem en polítiques que s’enfrontin als nivells creixents de desigualtat i que vetllin per què no hi hagin ciutadans de segona classe dins la Unió. Per això és essencial posar en primera fila impactes socials com ara la desigualtat i la pobresa.
L’atur massiu, especialment entre els joves, i la pobresa de la gent gran són elements essencials d’injustícia. Les mesures polítiques anunciades, com el Pla Europeu de Garantia pels Joves, no tindran èxit si no estan ben dotades econòmicament i, sobre tot, si manca una política forta de creació d’ocupació. Els Estats membres han de seguir plantant cara a la pobresa infantil mitjançant polítiques ben fonamentades d’inversió en tractaments preventius. La UE ha d’eliminar el “dumping” social, els contractes de “zero hores”, les feines mal pagades i les beques enganyoses. Els Verds proposem millorar de manera justa i gradual els estàndards socials mínims a Europa, en funció de les condicions nacionals i els models dels mercats de treball – especialment pel que fa a qualitat i seguretat en el lloc de treball, salaris, sanitat pública i pensions. Volem avançar cap a la mobilitat de les prestacions socials, mitjançant la introducció d’una tarja social europea, amb nivells alts i vinculants de protecció de dades, que endreci els processos administratius entre països i que dongui un contingut més concret a una autèntica ciutadania Europea.
Volem que el Banc Central Europeu (BCE) inclogui l’estabilitat macroeconòmica i financera com una de les seves funcions; això inclou la protecció de l’ocupació. A més, per fer créixer l’ocupació a Europa necessitem més esforços en la línia de fer el mercat únic completament efectiu, especialment pel que fa a la lliure circulació de treballadors i de serveis.
Estem a favor de la inclusió d’una regla de progrés social en la legislació Europea, que subratlli la prioritat de construir l’Europa social. Dins d’Europa, l’equilibri social ha de fer front a la fuita de cervells – especialment de gent jove – des de les regions colpejades per la crisi, i a l’explotació dels treballadors immigrants, tot i respectant el dret fonamental a la lliure circulació. Els Verds volem que es desenvolupin nous instruments per limitar les grans diferències en els cicles econòmics, incloses les taxes d’atur. Promovem l’emancipació de les dones en la societat i en l’economia. “Igual salari per igual treball” ha de ser la regla a tota la UE, tant com la igual representació de dones en els consells d’administració. Tenir una família o compartir les feines de cura no han de ser obstacles per una carrera d’èxit, ni pels homes ni per les dones. Per fer front a les discriminacions basades en l’edat, els Verds ens oposem a tot límit d’edat en l’accés als serveis públics, i estem a favor de la posta en marxa d’estàndards bàsics suficients en els models de pensions de tots els Estats membres. Considerem que el rellançament de l’Europa social depèn molt estretament del reforç d’un diàleg social en el què organitzacions empresarials i sindicats assumeixin les seves responsabilitats. S’ha de promoure la negociació col·lectiva dins les empreses europees transnacionals.
CONTROLAR ELS SERVEIS FINANCERS
Cinc anys després de l’explosió de la crisi financera, el nostre sistema segueix dominat per bancs massa grans o massa interconnectats com per deixar-los caure, i per tant massa perillosos. Els rescats bancaris han costat milers de milions als contribuents Europeus, i això no pot tornar a passar. Hem de garantir un sector financer de dimensions adequades, diversificat i sòlid, que serveixi a la societat i que ajudi a mobilitzar inversions sostenibles cap a l’economia real. Proposem regles estrictes per a la separació de les activitats bancàries entre aquelles que són socialment essencials i les que no ho són. Els Verds hem contribuït enèrgicament a fer possible la prohibició i l’expulsió del mercat Europeu dels productes financers i de les activitats que no produeixen res de beneficiós per l’economia real i que poden desestabilitzar el sistema financer. Les autoritats Europees han de fer servir aquestes possibilitats. Només s’han d’autoritzar els productes i els serveis financers que resultin beneficiosos per la societat. Les nostres iniciatives han il·legalitzat l’especulació sobre el deute sobirà; han limitat les primes dels banquers; han obligat els bancs a publicar les seves activitats en els paradisos fiscals; han sotmès els instruments de supervisió bancària del BCE a regles de més control democràtic. Els Verds estem orgullosos dels resultats en aquest terreny.
Ara necessitem anar més enllà. Volem que els consumidors puguin rebre informació independent i de qualitat sobre tots els serveis financers. La legislació sobre aquests serveis no ha d’afavorir una major concentració del seu poder de mercat, en detriment dels bancs petits i solvents. Estem a favor d’una Unió Bancària Europea, que combini una forta supervisió comuna sobre els nostres bancs, una autoritat comuna amb recursos per reestructurar bancs en crisi, i un sistema comú de garantia dels dipòsits bancaris fins a 100.000 €, o la xifra equivalent. Les institucions de la UE han de contribuir també a combatre el curt-terminisme financer, que perjudica l’orientació cap a la sostenibilitat en les decisions estratègiques d’inversió.
FINANCES PÚBLIQUES: FISCALITAT JUSTA I EFECTIVA.
Fins ara, la càrrega fiscal recau desproporcionadament sobre les rendes baixes i mitjanes, i sobre les petites i mitjanes empreses, mentre que al menys un bilió d’Euros s’escapa, mitjançant l’evasió i el frau fiscal. Volem restaurar la justícia i l’eficàcia fiscal. Volem reduir la càrrega fiscal sobre l’ocupació i desplaçar-la cap a la contaminació i la generació de residus. Posarem tot el nostre esforç per aconseguir un impost sobre les transaccions financeres, malgrat la resistència dels lobbies contraris a aquest projecte. I ja que volem que les grans empreses i els ciutadans més rics contribueixin en la justa mesura, estem a favor d’una aproximació comuna cap a la fiscalitat sobre les empreses i sobre el patrimoni, inclosos uns tipus fiscals mínims. Finalment, reclamem una ofensiva comuna contra l’evasió fiscal, el frau i els paradisos fiscals, començant per l’eliminació del secret bancari. Per la banda de la despesa, els Verds ens oposem explícitament a despeses inútils i ecològicament pernicioses, com els subsidis als combustibles fòssils o a programes nuclears com el Reactor Termonuclear Experimental Internacional (ITER). Aconseguir la sostenibilitat de les finances públiques requereix administrar conjuntament el deute públic heretat, mitjançant la creació d’un fons de redempció del deute i emetre gradualment instruments (Eurobons), sota regles comunes clarament definides i realistes de disciplina fiscal. De cara a reanimar les economies en crisi i preservar la unió monetària, proposem augmentar els pressupostos de la UE, finançats primordialment amb els recursos propis, i crear instruments de solidaritat financera, que apuntin a contribuir a la recuperació econòmica.
CRÉIXER: EL RENAIXEMENT DE LA INDÚSTRIA PER UNA EUROPA SOSTENIBLE.
Volem transformar l’economia Europea en el líder mundial en eficiència energètica i de recursos, basada en tecnologies menys intensives en energia i en energies renovables, i en la manera com gestionem, utilitzem, reutilitzem, reciclem, substituïm i valorem els recursos. Volem eficiència en els recursos i eco-innovació per conduir les polítiques i les inversions en tots els sectors de l’economia. Aquesta ofensiva Verda crearà molts llocs de treball de qualitat, tant per treballadors altament qualificats com de baixa qualificació, en molts sectors diversos; això millorarà les condicions de treball i la salut laboral. Incrementarà també la futura solidesa econòmica.
La indústria ha d’abandonar pistes falses, com la fracturació hidràulica per extreure gas del subsòl, o la conversió d’aliments en combustibles. Més aviat hauria de ser un soci de primera fila en aquesta transformació Verda orientada a la innovació, mitjançant la promoció de regles d’eco-disseny, amb més exigència pública, amb regles sobre les ajudes d’Estat, inversió privada, pimes i cooperatives; amb un millor finançament per la recerca, el desenvolupament i l’educació; la promoció de l’entrepreneduria, i en particular de l’entrepreneduria social; unes bones relacions laborals; la democràcia al lloc de treball i la lluita contra els interessos organitzats. El nostre esforç ha d’incloure tots aquests elements. Volem reforçar els sindicats i el dret dels treballadors i de les treballadores a participar en condicions d’igualtat en els processos de presa de decisions. La política comercial ha de permetre un renaixement sostenible de la indústria a Europa, mostrant respecte i solidaritat amb els nostres socis globals. Un projecte de particular importància en aquest terreny serà la creació d’una Comunitat Europea de les Energies Renovables, per ajudar-nos a trencar la nostra addicció als combustibles fòssils.
UN PLANETA, CASA NOSTRA
PRENDRE’NS SERIOSAMENT EL CANVI CLIMÀTIC I LA CRISI ECOLÒGICA.
El canvi climàtic i les pèrdues de biodiversitat amenacen les societats arreu del món. La crisi ecològica s’ha vist amagada per l’actual crisi econòmica, però la situació s’està fent cada vegada més greu, amb el col·lapse potencial d’ecosistemes que pot posar en perill la nostra forma de vida. Durant 2013, hem consumit fins al mes d’agost més recursos naturals dels que es poden renovar en un any.
No queden dubtes sobre el paper que els humans estem jugant com a causa del canvi climàtic, ni sobre les catastròfiques conseqüències de la passivitat. El planeta s’aproxima a un punt d’inflexió i, sense un canvi radical en les pautes de consum d’energia i de producció, els danys del canvi climàtic poden esdevenir irreversibles. Tanmateix, hi ha solucions, que poden aportar enormes beneficis en termes ambientals, econòmics, socials i sanitaris.
CLIMA EUROPEU I LEGISLACIÓ ENERGÈTICA
Volem una legislació comunitària sobre el clima i l’energia proporcionada a la nostra quota d’esforç global, basada en objectius d’emissió vinculants, i amb sancions que assegurin l’assoliment dels objectius climàtics. Això crearà els incentius per una transformació econòmica sostenible i per evitar els perills del canvi climàtic. La cimera de les NN.UU. a Paris el 2015 (COP 21) ha d’arribar a un acord global vinculant. Les manetes del rellotge avancen i la UE, al costat dels Estats membres, necessita jugar un paper dirigent en les negociacions que portin a compromisos vinculants per totes les parts. Això també vol dir augmentar els actuals objectius (ja obsolets) de reducció dels gasos d’efecte hivernacle pel 2020 des del 20 % fins al 30 % dels nivells de l’any 1990, i a més establir com a objectiu una reducció addicional de, al menys, un 55 % dels nivells del 1990 per l’any 2030, amb l’objectiu d’aconseguir una societat carboni – neutra el 2050.
Les restriccions legalment obligatòries segueixen sent la mesura més efectiva per reduir la contaminació i les pràctiques contaminants. Els Programes de Comerç d’Emissions de la UE (ETS) s’han de reformar radicalment per a poder ser una eina eficaç. Si això no s’aconsegueix, els Verds proposarem preus nacionals mínims per les emissions de carboni. Les institucions públiques, les empreses, i especialment el sector financer, han de veure’s pressionades per desinvertir en els actius climàticament tòxics. Cal acabar amb els subsidis públics i les inversions en combustibles fòssils. Volem invertir en xarxes Europees d’energia, connectant la producció d’energies renovables en diferents parts del continent, augmentant la seguretat energètica i reduint els costos.
Una política energètica coherent, basada en l’estalvi energètic, en una major eficiència i en les energies renovables, és l’única forma d’arribar l’any 2050 a una economia basada, de manera gairebé completa, en les renovables. Per tant, és essencial l’existència de nous objectius nacionals vinculants pel que fa a eficiència energètica i l’energia renovable. En els propers 15 anys, el consum energètic s’ha de reduir en un 40 %, a la vegada que les energies renovables (exclosos els agrocombustibles) han de créixer per arribar al 45 % del nostre consum el 2030. Això no és només indispensable per limitar l’escalfament global per sota de 2º graus en relació als nivells pre-industrials: també és econòmicament necessari, estimulant l’activitat econòmica, creant ocupació i reduint la dependència d’Europa respecte de les costoses importacions de combustible.
L’energia nuclear és cara i perillosa, augmenta el risc de proliferació d’armament nuclear i no ha de jugar cap paper en el mix energètic europeu. Seguirem dient “Nuclear? No, gràcies!”, i renovarem el nostre compromís amb la progressiva eliminació de l’energia nuclear a Europa, tot assegurant que això no augmenti les emissions de carboni. Les centrals més perilloses s’han de tancar immediatament, s’han d’eliminar tots els subsidis directes i indirectes, i cal insistir en la responsabilitat completa dels actuals operadors pels danys i les conseqüències dels accidents nuclears.
LA SOSTENIBILITAT ÉS LA CLAU
S’ha de posar la sostenibilitat al centre de tota decisió econòmica important. Volem veure que es doni prioritat internacional a la protecció ambiental i de la biodiversitat, així com al desenvolupament sostenible. Proposem la creació d’una Organització Mundial del Medi Ambient, que combini i potenciï l’activitat de les diverses agències disperses que ja existeixen en el si de les NN.UU. La qualitat de vida no es pot mesurar en simples termes monetaris: necessitem nous indicadors, que complementin i ampliïn el PIB com a mesura de la prosperitat sostenible i del benestar.
El medi ambient natural i divers d’Europa és bell i té un valor més enllà dels diners. Els Verds sabem que el desenvolupament sostenible vol dir gestionar intel·ligentment els recursos naturals, per a què els nostres fills i filles i la seva descendència segueixin tenint un planeta viable on viure. Avui estem vivint molt més enllà dels nostres mitjans, consumint recursos naturals a un ritme que no permet renovar-los, i contaminant l’aire, el sòl i l’aigua amb substàncies perilloses. Volem reduir la nostra empremta ecològica i els nostre consum de recursos, i aconseguir que les mercaderies es puguin reutilitzar, reparar i reciclar, en lloc d’una aproximació basada en usar i llençar. L’objectiu últim hauria de ser una societat de circuit tancat, on els residus no perillosos d’un sector esdevinguin la matèria primera d’un altre sector.
PRIORITAT AL TRANSPORT VERD.
El transport aeri i per carretera són fonts primordials de gasos d’efecte hivernacle, contaminació i soroll. L’actual volum de combustibles fòssils utilitzats pel sector del transport no només impacta molt negativament sobre la salut pública i el medi ambient, sinó que fa la UE dependent d’importacions energètiques i l’exposa a preus creixents. Cal canviar cap a modalitats més segures i menys danyoses ambientalment, com cursos aquàtics sostenibles, ciclisme, ferrocarril i transports públics col·lectius. Cal fer un especial èmfasi en assegurar una competència correcta entre els diferents mitjans de transport. Una xarxa ferroviària europea, que cobreixi els enllaços que falten en les connexions tan regionals com de llarga distància, de tal manera que les aglomeracions urbanes i regionals siguin fàcilment accessibles. És necessari donar prioritat a les connexions ferroviàries transfrontereres, per damunt de les carreteres i del transport aeri, especialment per al transport de mercaderies. Millorar l’eficiència energètica dels automòbils ajuda a reduir la factura del combustible que paguen els ciutadans europeus i millora la qualitat de l’aire. Volem també fomentar la innovació, per fer que les bicicletes elèctriques, els trens i els tramvies, o els cotxes elèctrics, tots basats en fonts renovables, siguin opcions més atractives.
PROTEGIR LA SALUT I LA SEGURETAT
Al costat d’organitzacions de la societat civil, els Verds hem guiat amb èxit la política ambiental i sanitària al Parlament Europeu, elaborant per exemple regles de seguretat pels productes químics, pesticides i biocides. Donem suport a les mesures de reducció de la contaminació atmosfèrica, que és una important causa de mort prematura. Estem apretant per millorar els controls sobre els residus electrònics i perillosos, o bé sobre els residus de medicaments i de pesticides abocats als sistemes hidràulics, o l’ús de la nanotecnologia en cosmètica, medicina, alimentació o biocides, així com per la reducció de les substàncies que afecten negativament el nostre sistema hormonal.
Continuarem la nostra campanya contra la pràctica perillosa i danyosa del “fracking” per a l’extracció de petroli o d’altres combustibles fòssils no convencionals. Cridem a una prohibició immediata d’aquesta fracturació hidràulica, que contamina els nostres aqüífers i el nostre entorn amb els productes químics utilitzats en el procés. Les filtracions de gas metà que es produeixen durant l’extracció s’afegeixen al canvi climàtic. Encara més: els beneficis econòmics han estat molt exagerats, i les xifres de producció han baixat ràpidament a partir del primer any de les extraccions, causant bombolles en les economies de les comunitats locals. Treballem per establir regions lliures de fracking per tot Europa, seguint el model d’èxit de les regions lliures d’Organismes Modificats Genèticament -OMG.
MENJAR, NO COMBUSTIBLES
La producció de combustibles a partir de productes agraris no és una solució sostenible per les crisis climàtica, energètica i de pobresa. Alimentar els automòbils amb collites, combinat amb l’especulació financera sobre la producció d’aliments essencials, ha disparat els preus dels aliments, condueix a l’acumulació de terres i amenaça la seguretat alimentària de milions de persones en els països en desenvolupament, a la vegada que té un impacte climàtic negatiu. Més en concret, les selves tropicals, riques en biodiversitat, es veuen arrasades i cremades per deixar pas a plantacions d’oli de palma, destinades a produir combustibles i complements alimentaris.
La UE no ha d’accentuar aquestes tendències, promovent l’ús de terres cultivables per a la producció de biocombustibles. Hem d’abandonar pura i simplement l’ús de productes alimentaris per a la producció de combustibles. El que cal és concentrar-se en models de transport més sostenibles, incloent una major eficiència en els cotxes, i la producció de combustibles a partir de residus.
MILLOR ALIMENTACIÓ, MILLOR VIDA
La nostra cadena alimentària està pertorbada. L’agricultura industrial, basada en pesticides, monocultiu i un ús excessiu d’antibiòtics, prospera a càrrec de la nostra salut, del medi ambient, i d’un creixement sofriment dels animals. Els reiterats escàndols alimentaris preocupen justificadament els consumidors sobre què estem menjant, i d’on ve.
Els Verds volem promoure una alimentació sostenible, saludable, gustosa, diversa i ètica, i no menjar insípid, dissenyat per a tenir bon aspecte a les lleixes dels supermercats. Això implica promoure cadenes de producció locals, cultius orgànics i productes de comerç just de països en desenvolupament. Hem tingut èxits en la lluita contra les pràctiques enganyoses, i en millorar l’etiquetat sobre el país d’origen i els nano-ingredients. Continuarem demanant més transparència en l’etiquetat dels aliments. I en una Europa que llença cada any 90 milions de tones de menjar, també volem una acció per reduir els residus alimentaris. Hem llençat una revolució en el menjar, augmentant la consciència ciutadana, el compromís personal i la participació democràtica en l’establiment i la millora de les polítiques alimentàries arreu d’Europa.
UNA AGRICULTURA MÉS VERDA
El Parlament Europeu té ara plena responsabilitat en la Política Agrària Comuna de la UE. És l’hora de fer que la nostra agricultura sigui l’adequada al clima, sostenible, justa i èticament forta. Volem ecosistemes resistents, biològicament diversos, saludables i robustos, que no només s’adaptin al canvi climàtic, sinó que el mitiguin.
Volem un sistema que permeti una distribució més justa dels fons públics, inclòs el suport a la petita pagesia, als cultius orgànics, als cultivadors convencionals que vulguin passar-se a mètodes de producció més “verds”, a la producció i a la venda local, aproximant els productors als consumidors. Els agricultors mereixen un preu decent pels seus productes, i els grans intermediaris empresarials no haurien de poder fer caure els preus en origen per sota de nivells sostenibles.
Cal augmentar la fertilitat del sòl, reduint dràsticament les aportacions de pesticides i de fertilitzants sintètics; cal eliminar els perillosos subsidis a l’exportació, i abandonar l’agricultura industrial extensiva. Seguirem la nostra campanya a favor d’un accés lliure i equitatiu a les llavors i contra les patents de plantes i animals. Ens oposem a tota privatització de llavors i material derivat dels cultius en les regles de la UE sobre llavors, i seguirem oposant-nos al control empresarial del sector de les llavors, que fa els pagesos esclaus de modalitats específicament elaborades per ser utilitzades amb fertilitzants químics i pesticides, en lloc de permetre que guardin i utilitzin les seves pròpies llavors i adaptin els cultius a les condicions pròpies de cada lloc.
Les pèrdues de biodiversitat i l’ús excessiu de pesticides han comportat destrucció d’hàbitats i una ràpida eliminació d’abelles i altres poblacions d’insectes, pertorbant la pol·linització natural de moltes plantes i cultius. Si volem fruites i verdures locals saludables, hem de “donar una oportunitat a les abelles”.
NO ALS TRANSGÈNICS (Organismes Modificats Genèticament –OMG)
Ens hem mantingut incansables en la nostra oposició als organismes modificats genèticament (OMG’s) en l’alimentació i cultius, i en el nostre suport a una Europa lliure de transgènics. Els Verds seguirem conduint la lluita per un menjar lliure de transgènics i contra el seu cultiu aquí, juntament amb la prohibició d’importar transgènics per a l’alimentació del bestiar. Hem d’insistir en el dret a establir les nostres pròpies regles, i a imposar un etiquetat obligatori sobre els OGM. Els consumidors europeus tenim el dret de saber de què està fet el menjar i d’on ve. Tota la recerca sobre els OGM s’ha de limitar a avaluar-ne l’impacte, incloent la circulació de gens i la contaminació creuada.
MÉS PEIXOS AL MAR
Els Verds hem jugat un paper actiu de pressió cap una Política Pesquera Comuna més sostenible. La política d’abocar al mar el peix no desitjat és un malbaratament massiu de menjar i d’ingressos, i s’ha d’abandonar. Les reserves pesqueres han de gestionar-se millor, i les flotes pesqueres han d’estar més ben regulades. Els consumidors ara podran veure no només d’on ve el seu peix, sinó també com s’ha pescat. Encara queda molt de camí per aplicar efectivament aquestes reformes, i per evitar que algun intenti explotar els buits de la normativa. Seguirem lluitant per un millor control sobre les piscifactories intensives, que són altament contaminants, i per un millor tracte per a la pesca local i de petita escala, tant dins com fora d’Europa.
PROTECCIÓ ANIMAL
Tothom coneix el nostre compromís amb la protecció dels animals, i els Verds del Parlament Europeu hem estat a l’avantguarda de les iniciatives legals i polítiques per assegurar estàndards de benestar més alts per a tots els éssers. Hem d’abandonar urgentment la ramaderia industrial, amb uns maltractaments horripilants pel benestar dels animals, i amb un ús intensiu d’ antibiòtics.
Hem conduït l’oposició a l’excessiva experimentació amb animals, i seguirem fent-ho. Volem reduir significativament el temps de transport dels animals, i acabar amb les exportacions d’animals vius. A nivell internacional, la UE ha de ser més enèrgica en la lluita contra el tràfic d’espècies, protegint els mamífers marins i defensant la prohibició de productes derivats de les foques. Estem a favor de la prohibició de granges per a la producció de pelleteria.
EUROPA AL MÓN
La UE ha estat sovint un jugador reticent en la política mundial, reaccionant més que actuant, i enfrontant-se a moltes dificultats per definir posicions comunes. Volem que la UE estableixi uns valors comuns en la seva política exterior i que jugui un paper internacional important, per abordar les causes estructurals de la pobresa, la promoció de la justícia global i la solidaritat, la pau i la defensa dels béns comuns globals. En el context actual de canvi de poder global, augment de les desigualtats globals i qüestionament de la universalitat dels drets humans, la passivitat no pot ser una opció.
Volem que la UE tingui una sola veu en matèria de política exterior i de seguretat. Hem tingut signes positius en aquesta direcció en la qüestió de Kosovo i Sèrbia, i la de l'Iran. La UE hauria de tractar d'establir associacions sòlides i equitatives amb els països del sud global, amb l'objectiu de reduir les desigualtats dins i entre les societats a través de la cooperació al desenvolupament. La UE i els seus socis han de treballar junts per trobar respostes comunes a problemes com el canvi climàtic, la proliferació nuclear i els conflictes regionals a tot el món, així com el saqueig inacceptable dels recursos naturals en molts països, particularment en el sud global. Aquesta cooperació no serà creïble si no és democràtica, responsable, transparent i basada en principis universals.
Volem que la UE doni suport a una governança global multilateral, amb el reforç i reforma del paper de les Nacions Unides, l'Estat de Dret, i la responsabilitat de protegir. Considerem l'adopció de la 'Responsabilitat de Protegir' concebut per l'ONU com el progrés, però la UE ha de fer la seva contribució per perfeccionar i reforçar les normes per a la seva aplicació. S’ha de donar sempre prioritat a la gestió civil dels conflictes. En els últims anys la seguretat energètica s'ha convertit en una de les principals prioritats de la política exterior de la UE. L'excessiva dependència de gas i petroli fa corruptible la UE i li fa el joc als autòcrates que controlen els subministraments d'hidrocarburs a Europa. Hem de tallar aquest vincle perillós i tòxic.
DRETS HUMANS I ERADICACIÓ DE LA POBRESA
Després de la pressió dels Verds, un Representant Especial de la UE per als Drets Humans va ser designat per millorar la visibilitat de la política de drets humans de la Unió Europea. Les institucions de la UE han d’incorporar els drets humans en les seves polítiques exteriors, inclòs el comerç. Hem de complir amb les nostres promeses en matèria de drets humans quan se'ns demana per ajudar amb l'alleujament de desastres. Això inclou un fort compromís amb els principis humanitaris fonamentals: humanitat, imparcialitat, independència i neutralitat. La UE ha de ser més eficient, més vehement en la defensa de l'estat de dret, la llibertat i els drets humans, inclosos els drets socioeconòmics i ambientals dins i fora de les seves fronteres. En particular, la UE ha d'estar a l'avantguarda de la configuració de normes jurídicament vinculants en matèria de Responsabilitat Social Corporativa.
La UE i els Estats membres han d’acabar amb la seva complicitat en la detenció secreta i les execucions extrajudicials, inclosa la plena rendició de comptes per les violacions dels drets humans comeses en el Programa de lliuraments extraordinaris de la CIA. La "guerra contra el terror” ha d'acabar formalment. Tots els Estats membres haurien de ratificar les esmenes als estatuts de la Cort Penal Internacional, el que permetria l’enjudiciament dels líders estatals que inicien guerres d'agressió.
La UE no ha fet prou per implementar els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM), que destaquen la lluita contra la pobresa, la fam, la destrucció ambiental i l'exclusió de les dones. Hem de treballar per mantenir els forts nous objectius de sostenibilitat establerts per la Conferència de Rio+20, que va fusionar la revisió dels ODM i el procés dels Objectius de Desenvolupament Sostenible en un sol marc global i va donar un nou conjunt d'objectius per eradicar la pobresa i promoure el desenvolupament sostenible a partir de 2015. Instem els Estats membres a complir els seus compromisos de destinar el 0,7% del PIB a la cooperació al desenvolupament. De la mateixa manera, una prioritat absoluta de l'agenda de desenvolupament de la UE ha de ser la lluita contra la corrupció, el blanqueig de diners, els paradisos fiscals, els fluxos il·lícits de capital i les estructures fiscals perjudicials.
POLÍTICA DE SEGURETAT NACIONAL
Hi ha una necessitat de millorar la cooperació policial i judicial, especialment en la lluita contra el terrorisme, la delinqüència organitzada, incloses les associacions de la màfia, la delinqüència mediambiental i econòmica. En fer-ho, la UE i els seus estats membres haurien però d’evitar l'estigmatització dels immigrants i les minories. Els mecanismes de control i equilibri s'han de reforçar perquè els serveis policials i d'intel·ligència s'adhereixen a les mesures necessàries i proporcionades que se'ls exigeix per mantenir els i les ciutadanes europees fora de perill.
TREBALLANT PER LA PAU
Aquest any es commemora el centenari de l'inici de la Primera Guerra Mundial . La UE es va crear per garantir la pau després de les guerres devastadores, substituint la confrontació per la cooperació. Els Verds volem que la UE promogui activament la no violència i una cultura del diàleg , la mediació, la reconciliació i la cooperació. La UE ha exercit i pot seguir exercint un paper important en la prevenció de conflictes, la resolució de conflictes per la via civil, el desarmament, el control d'armaments, el foment i el manteniment de la pau. La UE també ha de reforçar el seu paper humanitari, per exemple pel que fa al desplegament d'hospitals temporals per ajudar a alleujar el patiment dels civils en situacions com les guerres civils. El concepte de seguretat humana ha d'estar al cor de l'acció exterior de la UE. També creiem que la UE ha d'ajudar l'ONU a dotar-se d’eines més eficients de reducció i - si cal - imposició de la pau. Ara, és important reforçar el control parlamentari de les operacions militars de la UE, donant al Parlament Europeu un paper en la presa de decisions .
Gràcies als Verds, una part molt més gran del pressupost de la UE es gastarà en la prevenció de conflictes a través de l'Instrument d'Estabilitat i Pau. També hem donat suport a la idea d'un Cos de Pau de la UE i de la creació d'un Institut Europeu de la Pau. Ens oposem al finançament de la investigació militar a càrrec del pressupost de la UE, com ara per al desenvolupament d'avions no tripulats d'Europa, i també ens oposem a que Europa sigui un magatzem nuclear.
Seguirem lluitant pel desarmament nuclear a nivell mundial i a Europa i per fer passos concrets cap a un Orient Mitjà com a Zona Lliure d’Armes de Destrucció Massiva. Els Verds també volen prohibir les armes com les municions amb urani empobrit i el fòsfor blanc. Les inversions dels bancs europeus, fons de pensions, companyies d'assegurances i altres en empreses que produeixen les mines terrestres i les municions de dispersió també han de ser prohibides. El comerç europeu d'armes, incloent la tecnologia de vigilància, és l'exportació de la inseguretat a regions com el Mitjà i Llunyà Orient. Els Verds volem reduir aquest comerç i impedir l'exportació d'armes que podrien ser utilitzades contra els moviments d'alliberament i les protestes civils.
LLUITANT PER UNES POLÍTIQUES D’ASIL I DE MIGRACIÓ JUSTES
Els assassinats selectius extraterritorials fora de conflicte armat per avions no tripulats i altres mitjans han trencat les barreres de l'estat de dret establert. Volem veure la UE comprometre’s amb altres membres de l'ONU per aconseguir una prohibició mundial d'aquest tipus d'actes com a crims de dret internacional humanitari i de drets humans, i per acabar amb la utilització de sistemes d'armes letals totalment automatitzats.
L'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) estima que el 2013 eren gairebé 40 milions les persones desplaçades en el món, de les quals gairebé la meitat són refugiades fora dels seus propis països. L'ONU indica que 200.000 d'aquests refugiats necessiten urgentment ser reassentats cada any, però només la meitat d'ells troben una nova llar; més preocupant és que només 4.500 estan reassentats a la Unió Europea - en comparació amb els 80.000 per any als EUA. Milers de persones moren cada any a les fronteres exteriors d’Europa a causa dels controls cada vegada més estrictes i perquè els mitjans d'entrada legal a la UE continuen sent limitats. La UE té el deure de garantir que aquestes persones puguin buscar protecció. Necessitem més esforços per establir un sistema d'asil digne del seu nom. L'Agència Europea de Fronteres FRONTEX és l'agent equivocat per a aquesta fi i alguns estats membres estan violant els drets humans en les seves polítiques frontereres. Necessitem majors esforços per part de la UE així com dels estats membres i una major coordinació en els 'rescats al mar', i necessitem vies legals i segures per a l'entrada, per exemple amb visats humanitaris. Hem de desfer-nos de les normes vigents (el ‘Reglament de Dublín’) que obliguen els refugiats a sol·licitar asil només al primer país al qual van entrar a la UE. En les nostres relacions exteriors, així com en les nostres polítiques comercials i de desenvolupament, hem de fer front als problemes que obliguen a les persones a emigrar. Els Verds han tingut èxit en la lluita per la creació d'un Programa Conjunt de Reassentament de la UE, així com de fons per al reassentament d'emergència dels refugiats que s'enfronten a una crisi humanitària. Els estats membres de la UE han de fer tot el possible per fer ple ús d'aquests fons i mostrar la seva solidaritat, no només entre ells sinó també amb les regions veïnes amb problemes .
PRENENT EL LIDERATGE SOBRE EL CANVI CLIMÀTIC
Durant molts anys la Unió Europea ha tingut un paper positiu en les negociacions internacionals sobre el clima, però recentment, aquest paper ha disminuït. És una de les preocupacions principals de la política exterior dels Verds fer d'Europa, un cop més, un actor principal en la lluita contra el canvi climàtic i la degradació del medi ambient.
El canvi climàtic ja provoca dany i sofriment a tot el món. Moltes persones han d'abandonar la seva terra convertir-se en refugiats climàtics a causa de la desertificació, l'erosió del sòl, les fortes pluges o l'augment del nivell del mar. Volem que s’incorpori al dret internacional el concepte de refugiats climàtics. Per això, la UE ha d'exercir un paper capdavanter sobre la migració climàtica en les institucions internacionals i a nivell intern. Ha de reforçar el seu suport a la mitigació del canvi climàtic i l’adaptació al mateix. El finançament climàtic juga un paper clau per als països en vies de desenvolupament. Els Verds volem que la UE mantingui les seves promeses i la seva responsabilitat. Aquest finançament ha de ser nou i addicional a l'ajuda al desenvolupament existent. També advoquem per la incorporació del medi ambient en els projectes de desenvolupament per promoure una mitigació del canvi climàtic i una estratègia d'adaptació efectiva.
A LA RECERCA D’UNA POLÍTICA COHERENT D'AMPLIACIÓ I VEÏNATGE
Els Verds ens reiterem en la política d'ampliació de la UE. La UE ha d'estar oberta a nous membres, sempre que compleixin els criteris d'adhesió. Donem suport a una perspectiva d'adhesió a la UE per a tots els països dels Balcans Occidentals. Els Verds volem accelerar unes negociacions justes i creïbles amb Turquia. La Unió Europea ha d'exercir un paper vital en el seu veïnatge proper amb l’objectiu de reforçar l'estabilitat i la democràcia. Volem enfortir l'Associació Oriental i, en concret, el nostre compromís amb països com Ucraïna, Geòrgia i Moldàvia. Això significa afirmar-se com un soci honest i de principis amb els nostres veïns.
La UE hauria de treballar amb la societat civil, concedint asil i suport als defensors de la llibertat i la democràcia i concedint beques als joves dels nostres països veïns. Volem que la UE se centri en la transformació dels països veïns de la Mediterrània i l’Europa de l'Est i en donar suport efectiu als esforços de reforma en aquests països. D'altra banda, la UE hauria de reforçar les seves associacions amb altres organitzacions regionals existents d'Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina.
PER UNA POLÍTICA DE COMERÇ JUST
En matèria de comerç, la UE és una potència mundial. El Parlament Europeu té un paper important en les relacions comercials d'Europa, ja que pot vetar acords comercials, com ho va fer amb l'ACTA. Però necessitem més transparència en les negociacions comercials i una cooperació eficaç entre els parlaments europeus i nacionals sobre aquestes qüestions. Els Verds estem a favor d'un ordre multilateral del comerç, però el comerç ha de donar suport, no obstaculitzar, el desenvolupament dels països més pobres i afavorir una transició cap a un model verd, social, equitatiu i democràtic.
Això inclou l'obertura dels mercats de la UE als països menys desenvolupats, la reforma substancial de l'OMC per fer-la més favorable al desenvolupament i subordinar les regles del comerç als drets humans, socials i ambientals. El comerç ha de ser just i no ha soscavar el model social de la UE.
Actualment , molts acords comercials bilaterals de la UE s'estan negociant, en particular, el d’Associació per al Comerç i la Inversió Transatlàntica (TTIP) amb els Estats Units. Els Verds qüestionem la manca de transparència d’aquestes negociacions, en l’agenda de la qual hi ha importants opcions democràtiques. Els Verds no només defensem el nostre medi ambient, salut, agricultura i aliments; normes de consum i de treball; interès públic i protecció de dades, sinó també la possibilitat d'enfortir-los en aplicar el Nou Acord Verd-New Green Deal. Ens oposem a què els productes biotecnològics i financers tòxics comercialitzats als EUA s'aprovin automàticament a la UE. Marcarem línies vermelles clares contra qualsevol debilitament de la legislació de la UE. Ens neguem a què, a través de la inclusió de convenis de solució internacional de controvèrsies inversor-Estat en els acords comercials, es permeti a empreses privades demandar els governs democràticament elegits per tal de protegir els interessos empresarials contra les reformes socials o ambientals. Ens mobilitzem en contra de qualsevol acord comercial que no respecti aquests principis i per tant ens oposem al TTIP en la seva forma actual.
PER UNA DEMOCRÀCIA MÉS FORTA
Més democràcia, no menys, és la resposta a la crisi. Estructures com la Troika són fonamentalment antidemocràtiques. Creiem que un canvi cap a més participació ciutadana, rendició de comptes i transparència és crucial per guanyar legitimitat per a la futura cooperació europea. Això vol dir que nosaltres, els Verds, estem treballant per augmentar la transparència en tot el procés de presa de decisions, des de la Comissió a través d'altres institucions de la UE fins els governs dels estats membres. Encara més important, treballem pel dret de la ciutadania a determinar el futur de la Unió mitjançant l'augment de les seves decisions durant tot el procés legislatiu.
SENSE IGUALTAT DE GÈNERE NO HI HA DEMOCRÀCIA
La democràcia de gènere significa que les dones són part de la vida pública de les nostres societats i prenen decisions en les institucions i les empreses en igualtat de condicions amb els homes. Els Verds creiem que la resposta de la UE ha de ser la d'incorporar les qüestions de gènere en tots els nivells polítics. Donem suport a la Comissió en el seu treball sobre les quotes obligatòries de dones en els consells directius de les empreses. No obstant això, al ritme actual es necessitarien més de 50 anys fins que el 40% dels membres dels equips directius de les empreses europees siguin dones. Per tant, exigim una quota per assolir aquest objectiu el 2020.
Per arribar a la igualtat, creiem que la UE hauria d'adoptar una estratègia política més àmplia contra la violència de gènere, inclosa la legislació de la UE en forma d'una directiva que proposi mesures per abordar la violència contra la dona basada en polítiques de prevenció, protecció, persecució, previsió i associació. El Conveni de la UE sobre Drets Humans requereix que tots els estats membres de la UE defineixin la violació i la violència sexual contra les dones en el matrimoni i les relacions íntimes informals com a delicte.
LA CIUTADANÍA COM A PRENEDORA DE DECISIONS
Volem enfortir les oportunitats de la ciutadania de la UE per influir en les decisions. Volem treballar per una democràcia més participativa. Els Verds vam ajudar a introduir la Iniciativa Ciutadana Europea (ICE), que permet que els ciutadans i les ciutadanes demanin a la Comissió Europea que elabori propostes legislatives. Ara és el moment de donar el següent pas. Volem ampliar l'abast de la ICE i fer-la més eficient i amigable per a la ciutadania. També volem crear una base legal per als referèndums de tota la UE.
Quan la ciutadania es veu privada dels seus drets en un estat membre de la UE sense remei per part de sistema judicial d’aquell país, hauria de tenir la possibilitat de prendre una acció legal col·lectiva davant el Tribunal de Justícia de la EU. Seguirem lluitant amb força contra els grups de pressió ben establerts i ben finançats, com la indústria agroquímica o les empreses gegants de llavors. Fem una crida a la democràcia alimentària, on la ciutadania recuperi el control sobre el que menja i pugui crear sistemes de producció i subministrament d'aliments justos i sostenibles.
ENFORTIR EL PAPER DELS PARLAMENTS
En escollir els membres del Parlament Europeu, els ciutadans i ciutadanes tenen veu i vot sobre com s'abordaran temes crucials del nostre temps, des del canvi climàtic fins a la regulació bancària, de la política en matèria de refugiats a la desocupació juvenil. Volem donar al Parlament Europeu un paper més fort, en particular en la gestió de crisi de la UE i de la política econòmica. Ha d’estar facultat per codecidir sobre les prioritats de la coordinació de la política econòmica. Volem baixar l'edat per votar a 16 anys per a les eleccions al Parlament Europeu i, addicionalment, introduir llistes amb candidats transnacionals.
La influència creixent atorgada al Parlament Europeu pel Tractat de Lisboa ha de ser exercida de manera responsable i no ser soscavada pels interessos dels grups de pressió. Es necessita més transparència i responsabilitat en el Consell de Ministres de la Unió Europea, per exemple mitjançant la publicació de tots els resultats de les votacions.
Per tenir un debat més ampli i obert, cal que els parlaments nacionals prenguin més responsabilitat imposant un millor control sobre les accions dels seus governs en els assumptes europeus. També volem enfortir les oportunitats dels parlaments nacionals per reaccionar quan la UE s’excedeix en la seva autoritat en no seguir les normes de subsidiarietat. Els parlaments nacionals també haurien de tenir més vies de cooperació amb el Parlament Europeu. En tots els nivells de governança, des del local al regional, del nacional al europeu, fem una crida a les interaccions reforçades i les sinergies amb l’objectiu d’una millor articulació de les polítiques europees i de la seva aplicació a les realitats regionals i territorials.
LLUITA CONTRA LA CORRUPCIÓ I EL FRAU
La UE necessita una política anticorrupció més forta i instruments més eficaços contra el crim organitzat per enfortir la democràcia i l'Estat de Dret, i també per enfortir l'economia europea.
El comportament corrupte de funcionaris o parlamentaris de la UE en les seves relacions amb els grups de pressió s'ha de trobar amb reaccions molt fortes. Les grans empreses encara influeixen massa en la Comissió. Gairebé el 80% de totes les parts interessades designades per la Comissió representa els interessos corporatius, malgrat un compromís de canvi. Els Verds també lluitem per fer front al problema de les "portes giratòries”, quan alts buròcrates i polítics de les institucions europees passen a formar part d’organitzacions privades de la regulació de les quals havien estat prèviament responsables. Volem salvaguardar la democràcia de la corrupció mitjançant la introducció de la regulació sòlida i la transparència del finançament dels partits polítics, els i les candidates i les campanyes electorals. Volem proporcionar al Tribunal de Justícia de la Unió Europea i el Tribunal de Comptes Europeu eines més fortes per controlar la forma en què es gasten els recursos de la UE i perquè actuïn contra la corrupció tant dins de les institucions de la UE com, en el cas de problemes greus, en els estats membres.
MÉS RECURSOS PROPIS PER AL PRESSUPOST DE LA UE
El pressupost de la UE ha d'augmentar i s'ha de basar principalment en un sistema de recursos propis, per exemple, un impost sobre el carboni i/o l'energia, per reduir la dependència de les contribucions nacionals. Les negociacions intergovernamentals sovint passen per alt l'interès comú, com va ser el cas en les negociacions sobre el pressupost de 2013 que no van poder portar a terme polítiques eficaces per lluitar contra la crisi. Els Verds hem estat lluitant durament per una major rendició de comptes i transparència en l’elaboració del pressupost. Aquí també estem suggerint una major participació: els ciutadans podrien tenir dret a inscriure per a les iniciatives projecte pilot per ser aprovades pel comitè de pressupost del Parlament Europeu.
UN PROJECTE DE LLEI DE DRETS DIGITALS
Els Verds al Parlament Europeu estem a l'avantguarda de la lluita pels drets digitals. Hem ajudat a aturar l'Acord Comercial Anti-Falsificació (ACTA) i estem lluitant per una forta protecció de les dades personals, el dret a la intimitat i l'estricta neutralitat de la xarxa. Ara és el moment de defensar i protegir la ciutadania europea i Internet de la vigilància corporativa i governamental generalitzada i salvaguardar els drets fonamentals en l'era digital. Les dades personals pertanyen als ciutadans, no a les empreses ni als governs. La privacitat ha de ser respectada. La llei de conservació de dades, que obliga els proveïdors de telecomunicacions a emmagatzemar les dades sobre amb qui es comunica la ciutadania, és un greu error i ha de ser abolida. Els governs han de complir les seves pròpies lleis. Encara que la seguretat nacional és important, les llibertats i els seus drets personals no han de ser anul·lats. Els governs han de garantir que les agències de seguretat nacional treballen per a tots els ciutadans i ciutadanes per assegurar les llibertat i els drets per a tothom.
DEFENSA DE L’ESTAT DE DRET
La Unió Europea es basa en els valors de respecte de la dignitat humana, la llibertat, la democràcia, la igualtat, l’Estat de Dret i el respecte dels drets humans. Els Verds no fem concessions en matèria de drets humans. El pluralisme, la no discriminació, la tolerància, la justícia, la solidaritat i la igualtat entre les dones i els homes han de prevaler. Hi ha una gran manca de dones en les institucions de la UE i en molts estats membres moltes persones estan sent objecte de discriminació sota tot tipus d'excuses. Els Verds pressionarem per polítiques eficaces contra la discriminació per superar aquesta injustícia i som, des de fa molt de temps, partidaris de l'extensió de les directives contra la discriminació perquè esdevingui una Directiva d’Igualtat de ple dret.
Perquè els nostres drets democràtics siguin defensats i reconeguts, necessitem mantenir la integritat de l'Estat de dret, tant a la UE com a nivell nacional. La UE no té eines per a la vigilància i sancions eficaces quan hi ha violacions dels nostres valors als Estats membres. És per això que els Verds hem estat pioners en exigir la creació d'una Comissió de Copenhage d'acord amb els tractats de la UE i el Conveni Europeu de Drets Humans per assegurar-nos de què les demandes democràtiques que es posen als països candidats en sol·licitar l’ingrés a la UE no són seguits per la reincidència en l'autoritarisme i el clientelisme una vegada un Estat membre s’hagi incorporat a la UE.
La impressionant llista de garanties i proteccions de la Carta dels Drets Fonamentals s’hauria de complir millor en la pràctica en la nostra vida quotidiana. Els drets sexuals i reproductius són elements essencials de la dignitat humana. Els Verds defensem el dret a la lliure decisió sobre els nostres cossos.
UNA REFORMA VERDA DEMOCRÀTICA DE LA UE
La democràcia mai està acabada o completa. El canvi climàtic i la globalització són dos reptes que han de ser afrontats per una millor presa de decisions en comú. Els Verds europeus estem convençuts de què el marc institucional actual de la UE no s'ajusta als problemes que afronta la UE. El desenvolupament de la zona euro i la unió bancària significa que necessitem reformes democràtiques adequades que reforcin la legitimitat, la transparència i l'eficiència de la presa de decisions Europea també en aquests àmbits. Els Verds advoquem per una reformulació de les competències entre els diferents nivells de la governança a la UE. Això significa, per exemple, que la UE hauria de tenir algunes competències en matèria de política fiscal i política social en què el Parlament Europeu serà colegislador.
Les nostres demandes de més democràcia, més transparència i més responsabilitat a nivell de la UE exigeixen canvis clars en el funcionament de la UE. El Parlament Europeu hauria de tenir el dret d'iniciativa legislativa. Europa no pot simplement esperar que els caps d'Estat i Govern de la UE prenguin iniciatives limitades que només conduiran a un major control tecnocràtic. Un exemple senzill: el Parlament Europeu vol tenir alguna cosa a dir sobre la seva seu i per aturar el circ ambulant entre Brussel·les i Estrasburg. Els Verds compartim aquesta demanda, igual que la majoria dels ciutadans i ciutadanes europees. El Parlament Europeu necessita poder de codecisió legislativa, mentre que els drets de veto nacionals han de ser disminuïts. Per contra, algunes decisions han de ser preses en nivells molt més propers als ciutadans.
El mandat i les responsabilitats de les institucions europees que representen les autoritats regionals i locals i dels actors socioeconòmics i la societat civil han de ser enfortides. Per tant volem una nova convenció democràtica, amb una forta participació parlamentària i de la societat civil amb procediments totalment transparents, o una assemblea constituent, per determinar el futur de la integració europea. La ciutadania europea han de poder decidir sobre el futur d'Europa i tenir l'última paraula a través d'un referèndum a tota la UE.